Sprzątanie czyni cuda
11 lutego 2007, 11:13Psycholodzy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że kobiety wykonujące prace fizyczne mogą schudnąć, jeśli poinformuje się je o korzyściach zdrowotnych wynikających z podejmowania takich działań. U pań nieświadomych spalania kalorii nie zaobserwowano podobnego zjawiska. Wniosek jest prosty. Chcesz schudnąć? Popracuj fizycznie z pełną świadomością tego, co się z tobą dzieje...
Po wyleczeniu z jednego chorują na drugie
28 września 2009, 14:54Pasożyty układu pokarmowego, np. tęgoryjec dwunastnicy (Ancylostoma duodenale), zabezpieczają gospodarza przed alergią, co może ostatecznie doprowadzić do opracowania nowych leków m.in. na astmę.
Wiktoriański fotel pomoże w terapii parkinsonizmu?
24 kwietnia 2012, 09:42W 1892 r. wieku francuski neurolog Jean-Martin Charcot opracował wibrujący fotel (fauteuil tr'epidant), który miał służyć do leczenia choroby Parkinsona. Anatom twierdził, że urządzenie pomaga pacjentom, ale zmarł przed końcem rozszerzonych badań. Ostatnio naukowcy z Rush University postanowili powtórzyć studium i sprawdzić, czy wynalazek sprosta współczesnym kryteriom skuteczności.
Witaminy B mogą nie zmniejszać ryzyka demencji
13 listopada 2014, 12:46Przyjmowanie witaminy B12 i kwasu foliowego nie zmniejsza ryzyka rozwoju demencji i zaburzeń myślenia u starszych osób.
Przy dłuższym stosowaniu ibuprofen wpływa na procesy w jądrach
10 stycznia 2018, 13:06Zażywanie przez dłuższy czas ibuprofenu prowadzi u mężczyzn do kompensowanego hipogonadyzmu.
Zdrowy jak drożdżowy ryż
11 czerwca 2008, 16:00Zgodnie z wynikami dużych badań, które przeprowadzono w Chinach, powszechnie stosowany w tamtejszej kuchni barwnik/przyprawa – czerwony ryż drożdżowy (ang. red yeast rice) – zapobiega nowotworom i chorobom serca. Ryzyko zgonu z powodu raka spada o 2/3, szanse zapadnięcia na choroby serca o 33%, a ponownego zawału serca aż o 45% (American Journal of Cardiology).
Dolegliwości po inulinie
12 lipca 2010, 13:34Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.
Nadwrażliwość elektromagnetyczna to skutek efektu nocebo
7 maja 2013, 11:00Badanie ryzyka związanego z oddziaływaniem pola magnetycznego wykazało, że same doniesienia mediów mogą prowadzić do wystąpienia objawów u sugestywnych osób.
Marihuana zwiększa szum neuronalny
7 grudnia 2015, 10:11Liczne badania wykazały, że podstawowy składnik aktywny konopi indyjskich, delta-9-tetrahydrokannabinol (delta 9-THC) powoduje pojawienie się u zdrowych osób tymczasowych objawów psychotycznych podobnych do występujących u schizofreników. Dotychczas jednak nie był znany mechanizm występowania tego zjawiska
Lipid produkowany przez brunatną tkankę tłuszczową pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
1 października 2019, 10:00Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że 12-HEPE, lipid produkowany przez brunatną tkankę tłuszczową (BAT) w odpowiedzi na zimno, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Uzyskane wyniki mogą utorować drogę nowym lekom na cukrzycę.
